Растителните храни са неизчерпаем източник на огромен брой полезни за организма вещества, между които особено място заема пектинът. Представлява полизахарид и е открит през далечната 1790 г. от известния френски химик Луи Воклен, който изолирал от ябълковия сок вещество с изявена желираща способност. Почти четири десетилетия по-късно – през 1825 г., друг французин – Анри Браконот, изолирал и подробно описал свойствата на това удивително вещество, на което дал наименованието пектин (от гръцки „пектос”– съсирен, пресечен).
Пектин е наименованието на фибри, намиращи се в повечето плодове. В световен мащаб се използва най-вече в хранително-вкусовата промишленост като желиращ агент. Представлява полизахарид изграден от разтворими(желиращи) и неразтворими фибри. От друга страна е установено, че е много полезен за нашето здраве. Говорейки за здраве е нужно да подчертаем, че ябълковият пектин е най-полезен за човека и съответно в пъти по-скъп от всички други цитрусови пектини.
Ябълковият пектин играе ролята на филтър за човешкия организъм. Чрез многократни клинични изследвания в годините е доказано, че чистият ябълков пектин е изключително полезен, а в определени случаи е дори лековит. Факторите в организма, върху които той има благоприятно влияние, са почти неизброими. Представлява светло-кафяв прах и, за да бъде подходящ за консумация, той трябва да бъде разтворен. Най-често се предлага под формата на таблетки и на прах и се рекламира като ябълков, но за постигането на ниска пазарна цена се използва цитрусов пектин, чиято цена на суровината е 8 пъти по-ниска от тази на ябълковия, съответно и качеството му е несравнимо по-ниско. Противно на широко разпространеното схващане, че ябълките имат високо съдържание на пектин, установеният процент съдържание при висококачествените сортове е под 1,5% или един от най-ниските. За сравнение, в корите на цитрусовите плодове този процент достига 30% от суровата маса. Това означава, че за да попадне в организма ви и да бъде усвоено от него така, че необходимото дневно количество от около 3 г чист ябълков пектин да бъде набавено, Вие трябва да консумирате по няколко килограма ябълки дневно. Това естествено е невъзможно и именно тук се намесва „Аква Пектин” – първият течен, високо естерифициран и свръх усвояем пектин. 100% разтворен!